For børn og unge
Vi vil gerne hjælpe dig.
HVAD ER ET OVERGREB?
- Et voldeligt overgreb kan være, hvis du er blevet slået, nevet, sparket eller udsat for noget andet voldsomt af en voksen.
- Et seksuelt overgreb kan være, hvis du er blevet tvunget, presset eller manipuleret til at gøre noget seksuelt, mod din vilje. Det kan også være, at du er blevet rørt ved på en måde, som du ikke bryder dig om. Eller hvis du er blevet lokket eller truet til at sende og dele nøgenbilleder af dig selv på de digitale medier.
- Et psykisk overgreb kan være, hvis du oplever følelsesmæssig afvisning, trusler om at blive forladt, trusler om straf, indespærring, nedgørelse eller anden nedværdigende behandling. Det kan også være et psykisk overgreb at overvære eller være viden om fysiske eller seksuelle overgreb mod et familiemedlem eller andre du kender.
DET ER ALDRIG DIN SKYLD
Ingen voksne må begå overgreb mod et barn eller en ung. Det er derfor aldrig din skyld, hvis det er sket!
Det kan være svært at fortælle om et overgreb til andre, også selvom du ikke har gjort noget forkert. Men det er vigtigt, at du fortæller om det til en voksen. Den voksen kan være en lærer i skolen eller en voksen i SFO/klub, og så har de pligt til at hjælpe dig med at få hjælp.
HVAD SKER DER, NÅR DU HAR FORTALT OM ET OVERGREB?
- Den voksne som du har fortalt det til, vil tage kontakt til kommunen
- I kommunen er der ansatte, der har en særlig viden om, hvordan man hjælper børn og unge, der har været udsat for overgreb.
- I kommune er der en myndighedsrådgiver, der vil vurderer, om der er behov for at inddrage politi og/eller sygehusvæsen.
- Myndighedsrådgiver i kommunen, vil sammen med dig og eventuelt dine forældre, finde ud af hvilken hjælp du har brug for, herunder om du har brug for samtaler i Børnehus Midt.
HVAD SKER DER I BØRNEHUSET?
Børnehus Midt er et sted, hvor voksne arbejder sammen om at hjælpe børn og unge, der har været udsat for overgreb. I børnehuset er de voksne vant til at tale med børn og unge om svære oplevelser, og rigtig mange børn og unge er glade for at komme, selvom det kan være svært at tale om deres oplevelser.
Det kan ske i Børnehus Midt:
- Dit første møde med Børnehus Midt kan være med politiet til afhøring, da politiet har specialindrettede videoafhøringslokaler til børn under 15 år.
- I Børnehus Midt kan du tale med en eller to voksne om dine oplevelser. Til samtalerne kan du være alene, eller det kan være sammen med dine forældre eller andre du føler dig tryg ved.
- Samtalerne i Børnehus Midt skal hjælpe med at finde ud af, hvilken hjælp du og eventuelt din familie har brug for, og bagefter vil det være kommunen der hjælper dig/jer videre.
ANDRE DER KAN HJÆLPE DIG
Har du har brug for at tale med nogen? Det kan være at du har oplevet eller er i tvivl om, om du har været udsat for et overgreb? Det er helt normalt at børn og unge er i tvivl om deres tanker og følelser, og om det er i orden at tale om det der er sket. Uanset hvad er det altid en god idé at tale med nogen om det.
Børnetelefonen er Børns vilkårs telefonlinje til børn og unge, der har brug for at tale med eller få råd af en voksen. Børnetelefonen er en gratis og anonym telefonlinje, så du behøver ikke at fortælle hvem du er, hvis ikke du har lyst til det.
Du kan ringe til Børnetelefonen på tlf. nr. 116 111
Læs mere om Børnetelefonen HER
VI DU VIDE MERE?
Vil du vide mere om Børnehus Midt, eller om andre børn og unge der har været udsat for overgreb, kan du finde information via nedenstående link:
KONTAKT OS
Du kan kontakte os på telefon
89 40 11 04, eller finde direkte information på en af vores medarbejdere.